Silná polévka, která zničí patogeny

silna-polevka

Zimní počasí bývá tradičně spojováno s nárustem chřipkových onemocnění, kdy nastává klasický kolotoč jako bolesti celého těla, kašel, rýma, horečky, apod. Nezbývá, než návštěva lékaře, napsání medikamentů a jde se kurýrovat. My pro vás máme recept na polévku, která vám nejen udělá dobře, ale je tak silná, že zničí i ty nejmenší bakterie ve vašem těle.

Ingredience

  • 250 ml slepičího nebo zeleninového vývaru
  • polévková lžíce čerstvého tymiánu
  • dvě polévkové lžíce másla
  • dvě velké cibule
  • tři sklenice kostek suchého chleba
  • dvě polévkové lžíce olivového oleje
  • zhruba 5 hlaviček česneku (můžete i méně, záleží na každém, jak chce mít polévku silnou)
  • 2 dcl plnotučné zakysané smetany
  • hrst sušených bylinek (petržel, apod.)

Postup přípravy

  1. Nejprve celé česnekové hlavy umyjeme, odkrojíme z nich vrchní část (musí vám tedy zůstat dvě části, kde jsou překrojeny česneky) a dáme péct na 180°C na 60 minut do trouby.
  2. Mezi tím si na pánvi na mírném ohni zahřejem olivový olej s máslem a přidáme nakrájenou cibuli a tu mícháme zhruba 10 minut.
  3. Z upečeného česneku, který jsme pak oloupali uděláme kaši (podobnou, jako normálně děláme z brambor) a přidáme jí do pánve s cibulí. Vše hezky promícháme a přidáme nakrájený tymián, přilijeme kuřecí nebo zeleninový vývar a čerstvé bylinky. Dáme vařit na mírný oheň a nasypeme suchý chléb. Děláme, dokud chleba nezměkne.
  4. Po dovaření přelijeme do hrnce a abychom získali krásně krémovou polévku, promixujeme tyčovým mixérem a přidáme zakysanou smetanu.
  5. Na závěr osolíme, opepříme a můžeme podávat.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>