Raw strava

salad-1570673_640

Raw nebo také jinak živá, syrová strava je způsob stravování, při kterém se konzumují potraviny, které neprošly tepelnou úpravou vyšší než 42°C. Co to přesně tedy raw strava je a jaké s sebou nese výhody i nevýhody?

Proč se strava tepelně neupravuje?

Hlavní myšlenka raw stravy spočívá v tom, že jakkoli tepelně upravené potraviny ztrácí výživové hodnoty a snižuje se počet vitamínů, které by z nich lidské tělo mohlo přijmout. Při vaření, smažení atd. se také vytrácí enzymy. Vitariáni, aneb lidé, co konzumují raw stravu se nejvíce živí ovocem, zeleninou a různými druhy semínek. Využívají tedy především možnosti rostlinné potravy. Podle vitariánů je také důležité potraviny správně zkombinovat. Mnoho z nich tedy třeba najednou nekonzumuje dohromady ovoce a zeleninu nebo ovoce a semínka atd.

Co v jídelníčku vůbec nenajdeme

Zajímavé je, že v raw jídelníčku nenajdeme žádné potraviny z živočišné produkce. Ani mléko, máslo a podobně a to hlavně proto, že podle vitariánů jsou tyto produkty náročné na lidské trávení a žaludek s nimi má mnoho práce. Tudíž zde platí, že většina lidí tohoto názoru jsou také zároveň vegani. I když vegani nejí živočišné produkty z poněkud jiného důvodu. Ne všichni však toto na 100% dodržují. Každý člověk si může sám určitě, do jaké míry bude tímto způsobem žít a jak moc si převezme. Jak už také bylo výše řečeno, nenajdeme zde ani vařená či smažená jídla.

Nevýhody

Platí, že na každém postoji můžeme najít negativní stránku a ani zde tomu není jinak. Velkou nevýhodou je přizpůsobení těla, které si musí na novou stravu zvyknout. Vůbec se nedoporučuje teplá jídla vyřadit ihned, ale mnohem šetrnějším způsobem je postupné odvykání. Když organismu sebere to, na co je několik let zvyklý, může se objevit plno nepříjemných zdravotních potíží jako bolesti hlavy, slabost, náladovost, nevolnost a dokonce i vážnější problémy se zažíváním.

zdroj foto: pixabay.com

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>