Pět nejlepších receptů na vánoční cukroví

advent-1886826_640

Vánoce už jsou za dveřmi a na pečení cukroví nezbývá příliš mnoho času. Za poslední dny, které zbývají, lze doladit maximálně několik málo druhů. Proto si níže můžete přečíst 5 receptů na cukroví, pokud patříte k těm, kterým ještě nějaký ten kousek na upečení chybí.

Linecké cukroví

Tradiční linecké cukroví by snad nemělo chybět na žádné stolní tabuli. Jak tento chuťový zážitek upéct? Není to nic těžkého. Potřebujete k tomu jen 30 dkg hladké mouky, 20 dkg másla, 10 dkg cukru moučka, 2 žloutky, vanilkový cukr, citronovou kúru, a poté cukroví namažeme marmeládou a posypeme moučkovým cukrem.

Celou přípravu těsta začneme tím, že do hladké mouky rozkrájíme dostatečně měkké máslo, přidáme ostatní ingredience jako cukr, žloutek, vanilkový cukr a citronovou kúru a rychle zapracujeme do sebe. Těsto se nejlépe zpracuje rukama. Když je linecké těsto dostatečně smíchané, uložíme ho do lednice nejméně na 2 hodiny, nejlépe ale přes noc. Vychlazené linecké těsto následující den rozválíme na pomoučené pracovní ploše na plát o síle 2-3 mm a vykrájíme z něj tvary, jaké si samy zvolíme. Vždycky přesnou v polovině všech tvarů ještě vykrojíme střed. Vykrájené linecké cukroví vyložíme na plech s pečícím papírem a pečeme ho v troubě na 180°C asi 5 minut. Až cukroví vychladne, spojíme dva stejné tvary k sobě marmeládou námi vybranou, posypeme moučkovým cukrem a máme hotovo.

Vanilkové rohlíčky

Ani na tuto českou klasiku nepotřebujeme nic extrémního a doma ho zvládne upéct i úplný začátečník. Potřebujeme na těsto 250 g hladké mouky, 200 g másla, vlašské ořechy mleté 100 g, moučkový cukr 70 g, vanilkový cukr.

Ze všech potřebných surovin vytvoříme těsto ve stejném postupu jako při lineckém cukroví a dáme ho opět na chvíli v sáčku do lednice. Přes mlýnek na maso s nástavcem vytváříme rohlíčky. Těsto protlačujeme přes nástavec mlýnku, a nožem oddělujeme jednotlivé kousky, nejedná se o nic složitého. Cukroví upečeme dorůžova na plechu vyloženém papírem na pečení. Pečeme opět asi 5 minut, dokud rohlíčky nezrůžoví. Nejlépe ihned po upečení rohlíčky opatrně obalíme v cukru.

Pracny

Pracny patří k českému nejoblíbenějšímu cukroví. Na jeho přípravu potřebujeme 400 g másla, 240 g cukru moučka, 700 g polohrubé mouky,  2 ks mletého hřebíčku, 0,5 ks citronu, 0,5 lžičky mleté skořice, 100 g Hery, 4 lžičky kakaa,  200 g vlašských ořechů.

Nejprve vlašské ořechy najemno umeleme. Také si nastrouháme citronovou kúru. Do mísy vložíme všechny ingredience a důkladně prohněteme, nejlépe rukama, aby se nám vše pěkně spojilo dohromady. Uděláme dva válečky a dáme je do chladna alespoň na 1 hodinu, nejlépe však přes noc, aby těsto dostatečně ztuhlo. Vychlazené těsto po troškách vmačkáváme do formiček. Pracny pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 12 – 15 minut. Pokud se již nepropadají, jsou hotové a můžeme je opatrně vyklepat z formiček.

Marokánky

Na přípravu tohoto druhu cukroví potřebujeme 1 špetku soli, hrozinky, 100 g sekaných mandlí, 250 ml mléka, 30 g hladké mouky, 100 g kandovaného ovoce, 20 g másla, 80 g cukru moučka, 100 g sekaných vlašských ořechů

Nejprve v mléce rozmícháme mouku, přidáme cukr a máslo a celé přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme směs asi 3 minuty, až zhoustne. Směs odstavíme z plotny a vmícháme do ní všechny ostatní přísady. Dobře promícháme, a když směs vychladne, děláme kávovou lžičkou malé hromádky na připravený plech. Marokánky pečeme v troubě na 180 °C zhruba 15 – 20 minut. Také si připravíme čokoládu tak, že ji rozmícháme s máslem a mlékem ve vodní lázni. Dobře promícháme, aby se netvořily hrudky. Lehce vychladlé marokánky namáčíme do čokolády.

Vosí hnízda

Příprava vosích hnízd je výhodná v tom, že nezabere moc času a můžete je dělat opravdu až na poslední chvíli. Na náplň potřebujeme 2 žloutky, 18 dkg másla, 2x vanilkový cukr, 4 dkg cukru moučka a nakonec 4 lžíce rumu. Na samotné těsto je pak ještě potřeba 16 dkg piškot, 9 dkg másla, 1 – 2 lžíce kakaa,  10 dkg cukru moučka, 2 lžíce mléka, 3 lžíce rumu a 1 bílek.

Nejdříve ze všeho si umeleme piškoty. Poté si smícháme všechny ingredience na těsto a necháme do druhého dne vychladnout v lednici. Další den z těsta vypracujeme malé kuličky, které obalíme v moučkovém cukru a plníme jimi formu na vosí hnízda. Uprostřed uděláme prstem důlek důlek, do kterého vložíme náplň a celé zaklopíme piškotem. Na potřebnou náplň smícháme všechny výše uvedené ingredience a důkladně je vyšleháme (asi 10 minut). Vosí hnízdo vyklopíme z formy. Jednoduchá vosí hnízda skladujeme v chladu.

zdroj foto: pixabay.com

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>