Jak se vyznat ve víně

5374759688_3ca0c9cb20

Víno a vinařství obecně je krásnou oblastí lidské činnosti a stejně, jak krásně subjektivní je hodnocení každého vzorku, tak i cesta za poznáním vína je pro každého unikátní. Zvlášť v dnešní době, kdy je trh plný vín nejrůznějších druhů i kvalit, je důležité se držet několika zásad, které vám pomohou najít si takový mok, ze kterého budete mít radost.

Vínu musíte porozumět

Bez jednoho to však nepůjde. Ale nebojte se, nejdůležitější část této „práce“ je zároveň tou nejpříjemnější. Teorie je totiž důležitá, ale těžko si najdete svůj oblíbený styl či odrůdu bez častého degustování. Snaha porozumět vínu je proces, který trvá celý život a i profesionálové musí stále sledovat nové trendy a přizpůsobovat jim své poznatky. Známé rčení, že k vínu se člověk musí „prodegustovat“ je tedy pravdivé. Časem zjistíte, že některé odrůdy vám vyhovují více, než jiné. Někdo preferuje vína suchá, jiný sladší, můžeme volit z červených, bílých či růžových, mladých, či archivních.. Unikátním pojítkem je však rukopis vinaře, potažmo vinařství. Pouhá degustace však odhalí jen část příběhu a mnohem přínosnější je, když má člověk možnost si poslechnout informace přímo od výrobce a také se seznámit s filozofií vinařství. Také popis každého vzorku odborníkem má neuvěřitelně edukativní přínos pro náš rozvoj. Může se stát, že například narazíte na víno, které je velmi odlišné od většiny produkce (například bílé víno zrající v sudech barrigue) a je důležité nechat si danou technologii vysvětlit.

Spousta věcí se dá vyčíst ve vinařských knížkách, ale není nad výklad podpořený ukázkou z praxe. Samozřejmě ale jde hlavně o vás a ne vždy se váš názor musí shodovat s většinou či odborníkem. To je ostatně na víně to krásné! Nejdůležitější rada tedy vychází z toho, že víno má přinášet radost – užívejte si ji! Zajisté objevíte své oblíbené vinařství a odrůdy, nebojte se experimentovat a zkoušet nepoznané. I když už budete mít pevně utvořený žebříček svých vinařských hodnot, tak se vždy najde nějaké hezké překvapení. Snažte se tedy stále vnímat nové informace a dávat si je do souvislostí se svými poznatky. Dočkáte se okamžiku, kdy se například budete moci podívat na výsledky nejrůznějších soutěží vín, v ní se zaměřit na vaši oblíbenou kategorii, z jejich výsledků si vyfiltrovat oblíbená vinařství, zohlednit bodové hodnocení a hned má člověk zajímavý tip na podnětnou degustaci. To vše je sice běh na dlouho trať, nicméně díky moderním médiím je doba pro milovníky vína přívětivější, než kdy předtím. Sledování trendů a sbírání informací nyní vyžaduje mnohem méně úsilí a času, než by ještě nedávno bylo myslitelné. Využijte tedy to nejlepší z obou světů a užívejte jak chuť a aroma vína, tak tajemství které stojí za jeho finální podobou.

Víno a gastronomie

Lidé se často ptají, jaké víno se hodí k masu nebo sýrům, kdy jim jsou v konečné fázi předloženy mylné informace. Jak to tedy je? Pořádný steak prostě nejlíp doplní hutné červené víno, ideálně na barriku. Obligátní je pak kombinace ryb a lehčích bílých vín a člověk by měl určitě vyzkoušet kombinaci sýrů s modrou plísní, nebo zrajících sýrů s aromatickými odrůdami, jako například Tramín červený. Vyšší zbytkový cukr pak v tomto případě rozhodně neuškodí. Obecně při výběru vína musí člověk zohlednit cenovou hladinu a spojit s dostupnými informacemi. Pokud například rychle potřebujete vybrat dárek v supermarketu, kde vám nemá kdo poradit, raději sáhněte po vinařství a odrůdě, které znáte. Snažte se vzít v úvahu oblast původu, přívlastek, informaci o obsahu cukru a případně ročníku.

Zdroj foto: foter.com

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>